fredag, april 24, 2009



Om dagen känns grå och tråkig.


Kolla här!


Trevlig helg på er!





måndag, april 20, 2009



Även de godaste intentioner kommer på skam ibland. Får väl ändra benämningen på närmaste tidens bloggning till "en-lite-då-och-då" i stället för "en-om-dan". I varje fall tills jag har presenterat alla småpryttlar.

Köpte Ruth Sörensens möss-mönster hos Maria. Det här är den andra i ordningen som jag stickat. Den första ska också få vara med men först när Dottern burit den under dokumentationen. Första mössan blev något större än efterföljaren och Dottern har både mycket och tjockt hår och faktiskt gör det ganska stor skillnad när det kommer till passform. Sen är det heller inte utan viss betydelse att jag stickade den lägre modellen i andra försöket. Fortfarande är båda mössorna hopplöst oblockade men ett större huvud gör underverk i sådana fall och eftersom det är typiska tjejmössor hoppas jag att Dottern ska använda dem - nästa vinter.





Jag gillar den här smygande övergången där man till slut bara anar mönstret.






Mönster: Ruth Sörensen som redan nämnts ovan
Garn: Till resåren har jag använt lite överblivet Silkte-Tweed från Drops, det helröda är Klippans Ullgarn och den andra mönsterfärgen är Kauni Effekt EQ 8/2
Stickor: 3,0 och 3,5 mm rundsticka + 3,5 mm strumpstickor
Storlek: Ett lagom stort kvinnohuvud, typ.
Påbörjad: 2009-01-02
Färdig: 2009-01-06
Hot or Not: Resåren börjar redan på insidan vilket gör att mössan sluter till ordentligt om öronen. Två färger = tjock mössa. Den är varm, riktigt varm. Att den sen är snygg också gör inte saken sämre. Enda aber som jag upplever det är den lilla flirpen som sticker ut precis ovanför resåren. Känns som den är onödigt omständig att göra. När jag gjort den färdig på första mössan visste jag precis hur jag skulle förenkla momentet men det hade jag lyckats glömma till mössa nr två. Men inte heller då skrev jag ner min "geniala" lösning. Varför jag ännu en gång inbillade mig att jag skulle komma ihåg lösningen inför mössa nr tre har jag ingen aning om. Säger bara - suck!



Hur går det med favoritprojektet? Jo, tack, framåt en liten bit i taget. Det säger inte mycket men så här ser en Fountain Pen Shawl ut precis innan kanten börjar stickas.






Eftersom jag stickar med 3,5 mm i stället för 4 har jag lagt till en repetition av mönstret. Om det sen gör någon skillnad jämfört med skillnad i stickstorlek låter jag vara osagt men sjalen kändes mycket bättre när omgång nr elva var färdig. Lagom stor liksom.

Med den elfte repetionen tog också första nystanet slut. Jag lär alltså ha mer än ett och ett halvt nystan över när sjalen är färdig
(garnet var tänkt till en annan sjal från början). Så bra då att jag valt en nyans som är tacksam för färgning.



torsdag, april 16, 2009



Dagens fortsatta presentation av småpryttlar gäller en av vinterns stickade mössor. Först ut är mössan till Mannen. Han ville bära runt en mössa i ryggsäcken att ta till vid eventuella tågförseningar till och från jobbet. Fast vintrarna i södern inte är överdrivet kalla med norrländska mått mätt (det vill säga allt norr om Skåne) drar även den mest förhärdade viking öronen åt sig i väder med minusgrader och vind.


Även här är det snälla Sonen som poserar. Mannens huvud är något större än Sonens så mössans storlek är av naturliga skäl mer lämpad för Mannen.






Lite ironiskt att det är en femti-plussare som är mottagare men han har mer än tillräckligt mycket av barnasinnet kvar för att det ska funka för mig.

Mönster: Elizabeth Heath-Heckman
Garn: Dubbel tråd av Lanett från Sandnes. Ungefär två nystan svart och till det en skvätt grått.
Stickor: 5 mm rundsticka + strumpstickor
Storlek: Ca 60-62 cm, i omkrets (nä, han har inte vattenskalle fast man kan tro det)
Påbörjad: 2008-10-19
Färdig: 2008-10-21
Hot or Not: Den är mjuk och go´och varm så det räcker och blir över för en så varmblodig person som Mannen. Tror bara han behövt använda den en gång i vinter. (Tack, Skånetrafiken!) En enkel och lättstickad mössa med riktigt snyggt avslut uppe på knoppen.




Visst är det en snygg lösning med avmaskningen?


Och därmed är dagens bloggövning över. Nu ska jag sticka på favoritprojektet i en halvtimme innan sängdags. Vart tar tiden vägen på kvällarna....?



onsdag, april 15, 2009



Har försökt vänta ut Dottern ett gott stycke tid nu (ja, när jag väl hade bestämt mig för att åstadkomma lite bilder) för att dokumentera en del lite mer feminina accessoarer men precis som det egentligen ska vara i hennes ålder prioriteras föräldrabehov ganska lågt. Sonen har däremot inte kommit riktigt lika långt i avnavlingen (eller så hade han helt enkelt inget bättre för sig) och ställde därför upp för en fotosession i kvällssolen. För att dra ut på härligheten ännu lite till kör jag en-om-dan-metoden.


Säg hej till "Cherry"




Mönster:
Helga Isager
Garn: Fyra nystan av underbara Misti Alpaca i en fantastiskt fin lila färg, nr 2104. Fick de första nystanen härifrån och köpte några till för att ha tillräckligt. Till detta några småsnuttar av Drops Alpaca i färgerna 2916, mörklime, och 7300, ljuslime.
Stickor: 5,5 mm Addi rundsticka + 3,5 mm strumpstickor till det lime-iga.
Storlek: Har ingen aning. Tillräckligt lång för att gotta till det ordenligt om halsen.
Påbörjad: 2008-09-24
Färdig: 2008-10-04
Hot or Not: Garnet är ju bara så mjukt att det nästan är omöjligt. Trots det tjejiga utseendet på halsduken ville Sonen knappt lägga av den. I övrigt tycker jag att lila och lime är en ganska kul kombination och det ihop med den lite annorlunda designen så är "Cherry" en klar fullträff.






Den kan också bäras så här!






Eller kanske så här?






Den lila nyansen är här helt perfektpå min bildskärm.
De lime-iga är däremot lite för gula.


Har egentligen inte känt något större behov av att köpa mer garn under ganska lång tid nu (vilket inte är detsamma som att jag har avhållit mig) men sen jag fick händerna i Misti Alpacan igen väller ett enormt begär upp efter mera. Då är det ju tur att dagens post är färdig och att jag har lite presentpengar kvar sen senaste födelsedagen... gud, vad jag har det bra!




fredag, april 10, 2009



Glad Påsk!

Happy Easter!





Hoppas ni får en skön helg med trevligt sällskap, vackert väder, god mat och mycket sticktid.

Själv ska jag på olika släktkalas men siktar på att i varje fall en dag kan vikas till en långpromenad i skogen och fortsatt stickning på senaste favoritprojektet.